Het optimaliseren op veiligheid, snelheid en SEO is de laatste fase van het ontwerpproces van een website. En na oplevering sleutelen we vaak nog wat verder, want een website is nooit af. 

Ook al is de snelheid van een gemiddelde internetverbinding wereldwijd de afgelopen 20 jaar enorm toegenomen; de grootte van grafische content is eveneens gegroeid. Dat houdt in dat we een website nog steeds moeten optimaliseren voor snelheid, want ook in een internetcafé in Zimbabwe moet je website snel kunnen laden.

Hoe maken we je website sneller? Dat doen we onder andere op de volgende manieren:

 • Schone code

  Het is de voornaamste reden waarom grote bedrijven programmeurs hun content management systeem helemaal zelf laten schrijven, zodat ze overal controle over hebben. Hoewel het fantastische systemen zijn, hebben Wordpress en Joomla als groot nadeel dat het voorgekauwde code is, die in veel gevallen niet altijd efficiënt is geschreven. Vaak worden bestanden geladen die voor de uitvoer helemaal niet nodig zijn omdat je sommige functies daarvan niet eens gebruikt.
 • Zo klein mogelijke mediabestanden

  Dit is een inkoppertje. Toch zie ik op sites nog steeds veel verkleinde afbeeldingen en dat is zonde, want de afbeelding wordt wel geladen in ware grootte en daardoor is het bestand ook groter en laadt langzamer.

  NB: Wil je weten wat de daadwerkelijk grootte van een plaatje op het internet is? Ga op het plaatje staan en klik rechtermuisknop en selecteer Afbeelding openen in nieuw tabblad in Chrome of Afbeelding bekijken in Firefox. Het opent een nieuw window met het plaatje in werkelijke grootte.
 • Embedden van content

  Embedden is het plaatsen van media op je website dat geladen wordt vanaf een andere server. Dit passen we heel veel toe bij video. Een filmpje laadt veel sneller wanneer het geëmbed is en afspeelt op je website, maar eigenlijk op de server van Youtube staat. Je kunt het filmpje zelf ook hosten, maar dan duurt het laden of streamen vaak veel langer. Youtube is daar gewoon veel beter in, dus dan is de keuze simpel.
 • Caching

  Caching is het toverwoord voor het sneller maken van je website. Cachen is het tijdelijk opslaan van data op een plek waar die snel beschikbaar is. Soms hebben we te maken met wel vier zgn. cachesystemen, waaronder die in de websitesoftware zelf, bijv. in Joomla, een cachefunctie op de server, de cache van een CDN (zie hieronder) en cache van de browser zelf. Bij Big Baboon maken we optimaal gebruik van deze functies. Vooral zaken die niet veel aan verandering onderhevig zijn, zoals afbeeldingen en style sheets worden gecached, zodat ze bij terugkeer op de website veel sneller laden.
 • Lazy loading

  Bij het openen van een normale pagina zonder lazy loading wordt alles in één keer geladen, ook als je daarvan maar een fractie wilt lezen. Dat kost tijd. Het is veel efficiënter om alleen datgene te laden wat we willen zien. We proberen dit steeds vaker toe te passen en veel extensies, bijvoorbeeld foto galleries zijn er al standaard mee uitgerust. Met behulp van javascript wordt de content op een pagina pas geladen wanneer die de zgn. viewport bereikt, het zichtbare deel van de pagina. Je nieuwsfeed op Facebook is een voorbeeld van lazy loading.
 • GZIP compressie

  Deze compressiemethode werkt via de server die de bestanden als kleinere pakketjes naar de browser stuurt. Het werkt een beetje zoals de compressie van een ZIP bestand, die we allemaal wel kennen. De techniek die erachter zit is vrij gecompliceerd, maar toepassen ervan is zo makkelijk als aan de server vertellen dat je GZip compressie wil activeren. Als het zonder fouten werkt, dan kan dit je behoorlijk wat tijdwinst opleveren.
 • CDN

  Veel websites op het internet lopen tegenwoordig via een Content Delivery Network (CDN), een server die als een shortcut fungeert tussen de bezoeker en je website. Als bijkomend voordeel kan deze server veel informatie cachen, zodat deze direct beschikbaar is bij een terugkerend bezoek. Bij Big Baboon gebruiken we het CDN Cloudflare voor alle websites.

Er zijn natuurlijk nog veel meer factoren die de snelheid van onze websites positief dan wel negatief beïnvloeden. Ook de soort hosting, de locatie van de server, en of de site de content opzoekt in een database of niet. En dan hebben we nog niet eens gehad over de keuze aan bestandstypes voor afbeeldingen of het vervangen van simpele afbeeldingen door css code. Allemaal zaken die van invloed zijn. Maar het geeft je hopelijk zo wat inzicht in hoe Big Baboon de website voor je optimaliseert.