Belangrijk nieuws voor als je website gebouwd is in Joomla!

Joomla! is bezig aan de ontwikkeling van zijn vierde generatie die eind 2019 als stabiel pakket beschikbaar zal zijn. Hoewel dit nog even duurt, wil ik je nu al graag alle geavanceerde hoogstandjes laten zien en wat dit inhoudt voor het functioneren van je website. Gelukkig betekent een verandering binnen de software-ontwikkeling meestal een verbetering en dit geldt zeker voor Joomla!.

Dit zijn de voornaamste veranderingen:

 • De core files zijn opnieuw herschreven met het oog op leesbaarheid en efficiëntie. Dit vergroot ook de laadsnelheid van de site en dat heeft weer effect op hoe de eindgebruiker de website ervaart
 • De grafische interface van de administrator of ‘backend’ ziet er compleet anders uit en is naar verluidt gebruiksvriendelijker geworden. Het begint qua layout een beetje te lijken op het administratiegedeelte van Wordpress en dat is waarschijnljk geen toeval.
 • Verbeterde SEO opties. De mogelijkheid om de Joomla website te optimaliseren voor zoekmachines bleven altijd onder de maat vergeleken met Wordpress. Dit is in Joomla 4 veranderd.
 • Een nieuw vormgegeven media manager met de mogelijkheid om afbeeldingen te online te bewerken
 • Een verbeterd workflow-systeem om de status van artikelen te managen.
 • Ondersteuning voor Bootstrap 4, een populaire verzameling script en stijlen die het mogelijk maakt om op een relatief eenvoudige wijze een website responsief te maken, animaties toe te voegen aan elementen en een professioneel ogende opmaak te realiseren.
 • Nog veel meer aanpassingen. De volledige lijst vind je hier: https://developer.joomla.org/news/776-joomla-4-is-on-the-horizon-alpha-8.html
Wat betekent dit voor mijn website?

Alle bij Big Baboon gehoste Joomla! websites draaien momenteel onder versie 3.9.8. De laatste update in de 3 serie wordt 3.10. Big Baboon wil geen verouderde websites hosten, daarom zal zo snel mogelijk geüpgrade worden naar de hoogst mogelijke versie.

Versie 3.10, die ongeveer gelijktijdig met versie 4 wordt gelanceerd, wordt nog twee jaar ondersteund voor bugs en veiligheidsissues, daarna kan de veiligheid niet meer worden gewaarborgd. In deze overbruggingsperiode zullen we gaan kijken wat je website nodig heeft om te kunnen functioneren op Joomla 4. Hierbij kijken we naar:

 • Welke extensies gebruikt je website en komen die beschikbaar voor Joomla 4?
  Zo ja, dan gebruiken we die. Zo nee, dan zoeken we naar een passend alternatief.
 • Welke extensies zijn gratis en welke gekocht en wat is daarbij het totale kostenplaatje?
 • In sommige gevallen is het goedkoper en zinvoller om de site opnieuw te ontwerpen, en te beginnen vanaf een kale installatie, zeker als ook de layout en/of content verouderd is.

We bekijken alles per website en brengen je ruim van tevoren op de hoogte van onze plannen en bevindingen.

Kijk alvast rond in de nieuwe Joomla 4 testomgeving

De Joomla 4 administrator

 

Je kunt hier een kijkje nemen in de administrator van Joomla 4 die ik speciaal voor mijn klanten heb geïnstalleerd. Je hebt alle privileges om artikelen, menu-items aan te maken en extensies te installeren en te bewerken.

Je vindt de website hier: joomla4.bigbaboon.nl
Toegang tot de administrator: joomla4.bigbaboon.nl/administrator

Username = demo
Password = demo

 

Hoe maken we je website sneller?

Je website optimaal laten presteren is helemaal niet zo simpel. We beschikken dan wel tegenwoordig over een hoop mooi online gereedschap, maar je kunt je ook verliezen in het woud aan informatie. Dus hoe gaan we hiermee om en welke trucs passen we toe?

Lees meer...

Muziek streamen op je (Joomla!)-website

Wie een aantal jaar geleden op een website MP3's wilde plaatsen, gebruikte daarvoor een Flashplayer. Deze werken nog steeds, maar om veiligsheidsredenen moeten we van de browser eerst toestemming geven om Flashinhoud te kunnen afspelen. Dat schrikt gebruikers af. 

Lees meer...

Joomla 4 komt bijna uit. Dit gebeurt er met je website! 

Belangrijk nieuws voor als je website gebouwd is in Joomla!

Joomla! is bezig aan de ontwikkeling van zijn vierde generatie die eind 2019 als stabiel pakket beschikbaar zal zijn. Hoewel dit nog even duurt, wil ik je nu al graag alle geavanceerde hoogstandjes laten zien en wat dit inhoudt voor het functioneren van je website. Gelukkig betekent een verandering binnen de software-ontwikkeling meestal een verbetering en dit geldt zeker voor Joomla!.

Lees meer...

Donaties aan Gift of Life

Big Baboon doneerde in 2018 en 2019 €3,- per maandelijks gehoste website aan het Britse 'Gift Of Life' , een dochterorganisatie van het Russische 'Podari Zhizn'.

Gift of Life helpt kinderen in voormalig Sovjet-landen die door kanker worden getroffen. Overlevingskansen liggen ongeveer 20% lager dan in Westerse landen. Veel gezinnen leven er in armoede en zijn vaak niet in staat dure medicijnen voor hun kinderen te betalen. Daarnaast ligt de kwaliteit van de zorg lager en wordt ook maar een beperkt deel van de medische hulp vergoed.

Lees meer...

Zo voldoet jouw onderneming en website aan de privacywet

Als ondernemer ben je volgens de Nederlandse Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) verplicht om je klanten, kopers, bezoekers en personeel te informeren hoe er binnen je bedrijf met persoonsgegevens wordt omgegaan.

Belangrijk genoeg om je er in enige mate in te verdiepen, want je kunt van de Autoriteit Persoonsgegevens een boete van 4% van je jaaromzet of op z’n minst een waarschuwing tegemoet zien als je bedrijf niet voor de wet is dichtgetimmerd tegen het schenden van privacyregels.

Lees meer...