Dit zijn de voornaamste veranderingen:

 • De core files zijn opnieuw herschreven met het oog op leesbaarheid en efficiëntie. Dit vergroot ook de laadsnelheid van de site en dat heeft weer effect op hoe de eindgebruiker de website ervaart
 • De grafische interface van de administrator of ‘backend’ ziet er compleet anders uit en is naar verluidt gebruiksvriendelijker geworden. Het begint qua layout een beetje te lijken op het administratiegedeelte van Wordpress en dat is waarschijnljk geen toeval.
 • Verbeterde SEO opties. De mogelijkheid om de Joomla website te optimaliseren voor zoekmachines bleven altijd onder de maat vergeleken met Wordpress. Dit is in Joomla 4 veranderd.
 • Een nieuw vormgegeven media manager met de mogelijkheid om afbeeldingen te online te bewerken
 • Een verbeterd workflow-systeem om de status van artikelen te managen.
 • Ondersteuning voor Bootstrap 4, een populaire verzameling script en stijlen die het mogelijk maakt om op een relatief eenvoudige wijze een website responsief te maken, animaties toe te voegen aan elementen en een professioneel ogende opmaak te realiseren.
 • Nog veel meer aanpassingen. De volledige lijst vind je hier: https://developer.joomla.org/news/776-joomla-4-is-on-the-horizon-alpha-8.html
Wat betekent dit voor mijn website?

Alle bij Big Baboon gehoste Joomla! websites draaien momenteel onder versie 3.9.8. De laatste update in de 3 serie wordt 3.10. Big Baboon wil geen verouderde websites hosten, daarom zal zo snel mogelijk geüpgrade worden naar de hoogst mogelijke versie.

Versie 3.10, die ongeveer gelijktijdig met versie 4 wordt gelanceerd, wordt nog twee jaar ondersteund voor bugs en veiligheidsissues, daarna kan de veiligheid niet meer worden gewaarborgd. In deze overbruggingsperiode zullen we gaan kijken wat je website nodig heeft om te kunnen functioneren op Joomla 4. Hierbij kijken we naar:

 • Welke extensies gebruikt je website en komen die beschikbaar voor Joomla 4?
  Zo ja, dan gebruiken we die. Zo nee, dan zoeken we naar een passend alternatief.
 • Welke extensies zijn gratis en welke gekocht en wat is daarbij het totale kostenplaatje?
 • In sommige gevallen is het goedkoper en zinvoller om de site opnieuw te ontwerpen, en te beginnen vanaf een kale installatie, zeker als ook de layout en/of content verouderd is.

We bekijken alles per website en brengen je ruim van tevoren op de hoogte van onze plannen en bevindingen.

Kijk alvast rond in de nieuwe Joomla 4 testomgeving

De Joomla 4 administrator

 

Je kunt hier een kijkje nemen in de administrator van Joomla 4 die ik speciaal voor mijn klanten heb geïnstalleerd. Je hebt alle privileges om artikelen, menu-items aan te maken en extensies te installeren en te bewerken.

Je vindt de website hier: joomla4.bigbaboon.nl
Toegang tot de administrator: joomla4.bigbaboon.nl/administrator

Username = demo
Password = demo