Als ondernemer ben je volgens de Nederlandse Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) verplicht om je klanten, kopers, bezoekers en personeel te informeren hoe er binnen je bedrijf met persoonsgegevens wordt omgegaan.

Belangrijk genoeg om je er in enige mate in te verdiepen, want je kunt van de Autoriteit Persoonsgegevens een boete van 4% van je jaaromzet of op z’n minst een waarschuwing tegemoet zien als je bedrijf niet voor de wet is dichtgetimmerd tegen het schenden van privacyregels.

Vooralsnog zijn grote bedrijven die structureel de fout ingaan de klos. Bij ZZP'ers en kleine bedrijfjes is het niet hebben van de privacyverklaring (nog) geen reden voor slapeloze nachten, maar je wilt dit natuurlijk goed geregeld hebben. Bovendien geef je aan je afnemers of klanten een signaal af dat je deze wetgeving serieus neemt en het geeft daarnaast een professionelere uitstraling aan je website.

Big Baboon voorziet nieuwe websites standaard van de juiste functionaliteit om te voldoen aan deze wet, maar websites die vóór 2018 zijn gebouwd hebben dit nog niet. Het biedt daarom een klein pakket aan maatregelen om je website AVG-proof te maken.

Het heeft een onbeperkte licentie van de meest uitgebreide AVG-extensie voor Joomla!-websites in huis zodat je daarmee kan voldoen aan elke eis die aan deze wet gesteld wordt...

Wat houdt het in?

De privacyverklaring, die nodig is voor deze wet, vertelt de bezoeker wat jouw bedrijf doet met persoonsgegevens. Denk hierbij aan de gegevens die de klant aan jou toevertrouwt bij inschrijvingen voor nieuwsbrieven, facturen, gebruik van social media of formulieren op de website. Eigenlijk alles wat je van een klant of bezoeker hebt vastgelegd. Op elke uiting naar de klant toe, dus ook op nieuwsbrieven, moet worden verwezen naar de privacyverklaring.

Het cookieprotocol op een website is een onderdeel van deze privacyverklaring. Cookies gebruiken IP adressen en volgens de AVG vallen deze onder persoonsgegevens.

Wat zijn cookies?

Cookies zijn kleine bestandjes die de website op de computer, tablet of smartphone van de bezoeker laadt om daar naderhand gebruik van te maken.

Zogenaamde functionele cookies onthouden bijvoorbeeld de taalkeuze, wat er in het winkelwagentje staat zodat die er nog in staan bij terugkeer op die site. Voor deze cookies hoeft geen toestemming te worden gegeven. Dit zijn nuttige cookies die de gebruikerservaring verbeteren.

Bij analyserende cookies, zoals die van Google Analytics voor het bijhouden van bezoekersstatistieken, moet er een cookietoolbar verschijnen waarin de gebruiker de cookies kan weigeren. Als het IP adres niet zichtbaar wordt gemaakt met een bepaalde aanpassing, hoeft dat weer niet.

Bij tracking cookies moet altijd toestemming worden gevraagd. Als de bezoeker ze afwijst gaat de website door zonder het gebruik van deze cookies. Zoals het tracken via Facebook Pixel waarmee Facebook je ‘like’-gedrag kan bestuderen. Of advertenties via Google Adsense. Deze tracking cookies slaan het IP adres op en registreren welke website iemand bezoekt. Hoewel je niet precies kan zien welke persoon er achter een IP adres schuilt, valt dit toch onder privacygevoelige informatie.

Welke cookies gebruikt mijn website?

Wil je precies weten welke cookies je website gebruikt, ga dan naar de webbrowser Chrome, klik links van de browserregel op het slotje. Dit opent een pop-up met informatie over welke cookies de website gebruikt. Noteer de code en zoek ‘m op in Google.

Wat heb ik daarvoor nodig op mijn website?
  • Heb je tracking cookies op je website, dan moet je aan een bezoeker toestemming vragen. Je hebt dan een popup-scherm of balk op de front page nodig met daarin een notificatie die de bezoeker informeert dat de website cookies gebruikt. In deze balk staat een button ter accordering, een link naar verdere informatie en een button of checkbox met de mogelijkheid om cookies uit te schakelen.
  • Software die het mogelijk maakt daadwerkelijk cookies uit te schakelen als de bezoeker geen toestemming geeft
  • Een link op elke pagina die verwijst naar de privacy en/of cookieverklaring. Meestal wordt deze in de footer van de website geplaatst.
  • De privacy en/of cookieverklaring
Dit moet in ieder geval in de privacyverklaring staan
  • Je identiteit
  • Welke persoonsgegevens je verzamelt en met welk doel.
  • Wat de gevolgen zijn voor het niet verstrekken van de persoonsgegevens
  • Duur van de opslag
  • Recht op inzage, rectificatie of wissen van de persoonsgegevens.
  • Het recht om een klacht in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
Hoe stel je de privacyverklaring op?

Big Baboon kan deze tekst niet voor jou opstellen, maar kan je hiervoor wel handvatten geven.

Inventariseer welke persoonsgegevens je van wie verwerkt en waarom. Verdiep je in het onderwerp met de artikelen in onderstaande links.

Verzamel een aantal privacyverklaringen uit je eigen branche, vergelijk ze, en haal er de informatie uit die je denkt nodig te hebben voor je eigen verklaring. Hanteer hierbij de bovenstaande punten waar de tekst aan moet voldoen. Zoek ook uit welke cookies je website gebruikt en vermeldt ze in het artikel.

Let wel op: dit zijn richtlijnen. Big Baboon kan niet beoordelen of jouw bedrijf na het opstellen van de tekst aan de AVG-wet voldoet. Neem hiervoor contact op met een jurist gespecialiseerd in privacyrecht.

Wat kost het?

Bij een Joomla!-website kan Big Baboon je helpen met het AVG-proof maken van je website voor een tijdelijke prijs van €70,-.
De banner/ popup wordt uiteraard volgens de huisstijl netjes geïntegreerd in je website.
Heb je alleen een linkje en een artikel nodig op je website? Dan doe ik dit gratis voor je.

Wil je hier meer over weten?

Deze links geven, zonder wollig taalgebruik, uitleg over dit complexe onderwerp.

Hoe maken we je website sneller?

Je website optimaal laten presteren is helemaal niet zo simpel. We beschikken dan wel tegenwoordig over een hoop mooi online gereedschap, maar je kunt je ook verliezen in het woud aan informatie. Dus hoe gaan we hiermee om en welke trucs passen we toe?

Lees meer...

Muziek streamen op je (Joomla!)-website

Wie een aantal jaar geleden op een website MP3's wilde plaatsen, gebruikte daarvoor een Flashplayer. Deze werken nog steeds, maar om veiligsheidsredenen moeten we van de browser eerst toestemming geven om Flashinhoud te kunnen afspelen. Dat schrikt gebruikers af. 

Lees meer...

Joomla 4 komt bijna uit. Dit gebeurt er met je website! 

Belangrijk nieuws voor als je website gebouwd is in Joomla!

Joomla! is bezig aan de ontwikkeling van zijn vierde generatie die eind 2019 als stabiel pakket beschikbaar zal zijn. Hoewel dit nog even duurt, wil ik je nu al graag alle geavanceerde hoogstandjes laten zien en wat dit inhoudt voor het functioneren van je website. Gelukkig betekent een verandering binnen de software-ontwikkeling meestal een verbetering en dit geldt zeker voor Joomla!.

Lees meer...

Donaties aan Gift of Life

Big Baboon doneerde in 2018 en 2019 €3,- per maandelijks gehoste website aan het Britse 'Gift Of Life' , een dochterorganisatie van het Russische 'Podari Zhizn'.

Gift of Life helpt kinderen in voormalig Sovjet-landen die door kanker worden getroffen. Overlevingskansen liggen ongeveer 20% lager dan in Westerse landen. Veel gezinnen leven er in armoede en zijn vaak niet in staat dure medicijnen voor hun kinderen te betalen. Daarnaast ligt de kwaliteit van de zorg lager en wordt ook maar een beperkt deel van de medische hulp vergoed.

Lees meer...

Zo voldoet jouw onderneming en website aan de privacywet

Als ondernemer ben je volgens de Nederlandse Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) verplicht om je klanten, kopers, bezoekers en personeel te informeren hoe er binnen je bedrijf met persoonsgegevens wordt omgegaan.

Belangrijk genoeg om je er in enige mate in te verdiepen, want je kunt van de Autoriteit Persoonsgegevens een boete van 4% van je jaaromzet of op z’n minst een waarschuwing tegemoet zien als je bedrijf niet voor de wet is dichtgetimmerd tegen het schenden van privacyregels.

Lees meer...